Marie-Madeleine Brilleman

79 Ans

Date de naissance

Date de décès 17/12/2012

Marie-Madeleine Brilleman
Oostende

    Avis de décès

    (2)
    • Marie Madeleine heeft haar jeugd doorgebracht in Blankenberge. Haar moeder, Yvonne Heineman, heeft zich vol liefde over haar en haar twee broers ontfermd. Al snel in haar leven zijn de omstandigheden waarin het gezinnetje vertoefde afgegleden eerst door het aanbreken van de tweede wereldoorlog en vervolgens door het ziek worden van haar moeder. Jarenlang  en vanaf jonge leeftijd heeft zij de taken van haar moeder overgenomen en voor haar mama en haar twee broers gezorgd. Dat heeft wellicht  mee haar karakter gevormd; toen ze op haar sterfbed lag in het hospitaal en niet meer van deze wereld leek zei een verpleger op te letten met wat gezegd werd want dat ze zeer alert was.
      Dat was ze ook, ze was ook schrander, belezen, verhalend, als ze vertelde kon je alleen maar geboeid luisteren.
      Een grote liefde had ze voor muziek en ze speelde zelf piano. Het eerste gedeelte van het 14 de concerto van Mozart heeft ze in februari 1956 in de stadsschouwburg van Oostende gespeeld. Haar toekomstige man, Jacques Poorteman, die met haar de liefde voor muziek deelde en haar schoonmoeder luisterden toen mee.
       

      Liefste mama.
      Je hebt me geleerd om sterk te zijn maar dat valt niet altijd echt mee.
      De lijdensweg van je laatste levensdagen is tot een einde gekomen. Het afscheid nemen van je heeft op waardige, intense wijze plaats gevonden. De uitstap uit het leven heeft mij en allen die je liefhadden - en dat waren er velen - diep bedroefd. De laatste weken waren een beproeving voor je; ik stond machteloos toe te kijken en kon enkel proberen je het lijden te verzachten. Je hebt blijk gegeven van een grandeur in het aanschijn van de dood en dat bewonder ik; je bent jezelf gebleven tot het einde: warm en vastberaden. Je hebt het afscheid van je zoon, schoondochter, kleinkinderen en alle vrienden en familieleden op waardige en serene wijze aanvaard.
      De ondersteuning die je gekregen hebt van de mensen die je kende was indrukwekkend: de buren, de vrienden, de kleine familie, waarvoor mijn welgemeende dank. De humane palliatieve en medische begeleiding waren een riem onder het hart, niet alleen van jou maar ook van allen die van je hielden. Ik heb terug ontdekt dat de mens bestaat en dat is een mooie ervaring die ik, ondanks de pijn, ook aan jou, mijn moeder, te danken heb.
      Je te remercie maman, nous te remercions, pour tout ce que tu as signifiée pour nous. Je remercie  tous les amis, collègues et membres de la famille pour leur support en ces temps difficiles.
      Je t’aime maman,
      Ik hou van je mama.
      Je zoon, Marc

    Condoléances